banner

De Woonstichting NuVoorStraks zal de 8 patiowoningen voor senioren, die in het Hart van Austerlitz worden gebouwd, aankopen en aan onze doelgroep verhuren. De financiering hiervan berust op een hypotheek met gemeentegarantie, plus eigen middelen, te verwerven door leningen van dorpsgenoten en anderen.

In maart vorig jaar lag het collegevoorstel mb.t. de garantiestelling al bij de raad, maar pas begin januari werd dat goedgekeurd met slechts één stem tegen. De dorpslobby heeft gewerkt. We kunnen weer aan de slag, eindelijk! De overeenkomst voor de garantie gaat de gemeente nu opstellen.

De bouw start in 2019. Met de gemeente is afgesproken dat de in 2016 vastgestelde koopprijs van de woningen van 2 ton met 8 % wordt verhoogd wegens de inflatie. Wij willen de woningen graag Nul op de Meter maken en dus gasloos. Dat maakt ze toekomstbestendig. Dat kost ongeveer €10.000 per woning. Daarmee komt onze totaal investering op 1,8 miljoen euro. De hypotheek te verkrijgen van de Triodosbank komt daarmee op 1,27 miljoen euro (70% van de koopsom). De provincie geeft ons liquiditeitssteun in de vorm van een subsidie van € 75.000.

De bouwer van onze patiowoningen wordt geselecteerd met een tender zoals dat ook in Austerlitz Noord is gebeurd. Omdat wij 8 van die 15 woningen kopen betrekt de gemeente ons nauw bij de voorbereidingen van die tender. Een eerste versie van ons eisenpakket is ook in januari ingediend. We kiezen daarbij op veel terreinen voor certificeringen en officiële garanties om onze risico’s zoveel mogelijk in te perken.

Tot onze vreugd is per 1 januari Guus van Montfoort toegetreden tot de Raad van Toezicht van NuVoorStraks. Guus is ook lid van de Commissie van Advies van Austerlitz Zorgt en sinds kort met pensioen als voorzitter van ActiZ, de koepelorganisatie van zorgaanbieders. Daarmee hebbe we een zwaargewicht toegevoegd aan onze Raad van Toezicht, die verder bestaat uit Gerard Marlet en Rudi Boekhoven.

Zodra we definitief zekerheid hebben van de provincie wordt een nieuwe stichting opgericht (op advies van de Algemene Ledenvergadering van Austerlitz Zorgt van vorig jaar) die een tweede hypotheek neemt op de woningen eigendom van Nu voor Straks  en met hetzelfde bestuur als NvS. Deze stichting geeft dan de leningen uit. Dit is voor de leninggevers administratief de simpelste oplossing. Deze crowdfundingsacties worden daarna weer opgestart. We hebben ongeveer een half miljoen nodig, waarvan ruim een kwart al eerder was toegezegd. Jan Cremer kan u daar alles over vertellen.