Anderhalve week geleden deed een aantal organisaties[1] uit ons dorp een oproep aan Austerlitzers om mee te helpen bij de opvang van en steun aan vluchtelingen uit Oekraïne. Velen van jullie hebben hierop gereageerd, waarvoor hartelijk dank!

Marianne Veenema heeft een en ander gecoördineerd. Graag geven we een update van de stand van zaken.

De tientallen mensen in de groepsaccommodatie van de Paasheuvelgroep - en een klein aantal op camping de Krakeling - zijn met open armen ontvangen. Ze kregen direct een maaltijd aangeboden van het Beauforthuis, en via Marianne zijn er onder andere kleding en schoenen, speelgoed, spelletjes, voetbalschoenen geregeld, en zelfs een laptop voor het online volgen van schoollessen. Maar liefst 12 fietsen zijn die kant op gegaan. Veel mensen hebben bij Buurtsuper van Dijk voedsel en spullen gedoneerd. En nog een aantal planten voor de gezelligheid. Verder krijgen de vluchtelingen regelmatig voedselpakketten en lekkers. De was van handdoeken en beddengoed wordt bij toerbeurt gedaan door een groep vrijwilligers uit ons dorp.

Activiteiten

Het gaat niet alleen om goederen natuurlijk. Er is ook veel georganiseerd, zoals een bezoek aan de wedstrijd van Oranje tegen Denemarken, een muziekmiddag met eten in het Beauforthuis. Erik Visser speelt gitaar met een aantal jongeren. De Protestante Gemeente heeft geld ingezameld, mensen uitgenodigd naar de kerk te komen en biedt ook hulp aan waar nodig. Peuterspeelzaal De Piraatjes heeft plekken beschikbaar gesteld voor Oekraïense peuters. Voetballers spelen mee met SV Austerlitz. Austerlitzers nodigen vluchtelingen uit om bij hen te komen eten. Veel dorpsgenoten fietsen ook even naar de Paasheuvel om een praatje te maken.

Woonruimte

De groepsaccommodatie is alleen voor noodopvang, daar moeten de vluchtelingen binnenkort weer weg. Austerlitz is druk bezig om tijdelijke woonruimte te regelen voor ongeveer acht jonge mannen, meestal studenten, die graag bij elkaar én in het dorp willen blijven.

We houden er rekening mee dat het nodig zal zijn om een aantal van hen voor een paar weken in caravans onder te brengen, totdat een verblijf voor wat langere tijd beschikbaar komt.

Mocht u een caravan of camper hebben, die gedurende de maand april beschikbaar is en die u beschikbaar wilt stellen, laat het dan vooral weten aan Marianne, liefst voor 1 april.

Voor de langere termijn

De Oekraïners die hier langer blijven, willen zelf ook graag de handen uit de mouwen steken. En ook dat kan geregeld worden. Onder andere heeft de mountainbike werkplaats van één van onze dorpsgenoten werk aangeboden. Ouwekamp, ons eetcafé: idem dito. En ook van particulieren komen tientallen klussen binnen. Verschillende dorpelingen hebben al aangeboden om de vluchtelingen taallessen te geven.

Contactgegevens:

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of heeft u woonruimte of een caravan ter beschikking? U kunt zich nog steeds aanmelden bij Marianne Veenema (06-30 61 04 51). Voor het aanbieden van klussen kun je terecht bij Natalie Rutgers (06- 42 23 55 31). Beiden zijn bereikbaar op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hier kunt u ook uw vragen kwijt.

 

[1] Austerlitz Belang, Austerlitz Zorgt, Protestante Gemeente De Hoeksteen, WoonStichting Nu voor Straks, Beauforthuis

­