De school en peuterspeelzaal zijn verhuisd naar het sportterrein en de sloop voor de nieuwbouw in Hart van Austerlitz is begonnen. Eindelijk. Het gaat nu echt beginnen: de bouw van ons nieuwe dorpshart. Onderdeel van het nieuwe plan zijn 8 zorgwoningen in patiovorm die zullen worden gekocht door, de door Austerlitz Zorgt geïnitieerde, WoonStichting Nu voor Straks. Op deze wijze blijven deze woningen altijd beschikbaar voor Austerlitzers met een zorgbehoefte. De woningen zijn bedoeld voor verhuur aan de onderkant van de vrije sector en daarnaast komen er 17 woningen geschikt voor zorg van de woningcorporatie Woongoed in de sociale huursector.

Voor de financiering van de aankoop van acht zorgwoningen heeft WoonStichting Nu voor Straks in Austerlitz getekende overeenkomsten met de Triodosbank (die 70% financiert) en de gemeente en een subsidie van de provincie. Het laatste deel, de eigen investering van € 545.000 vindt plaats via crowdfunding. We zijn net gestart maar ruim een derde van dat bedrag is al bij elkaar. Tijdens een laagdrempelige bijeenkomst op 30 januari lieten ca. 15 geïnteresseerden zich informeren over de mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord en uit solidariteit te investeren en er nog geld aan over te houden ook.

Voor dit laatste, maar wel beslissende, deel van de financiering van de aankoop door crowdfunding is een aparte stichting De Sleutel opgericht met hetzelfde bestuur en Raad van Toezicht als Nu voor Straks. Op de voorlichtingsbijeenkomst legde Jan Cremer, gepensioneerd belastingadviseur, en secretaris van beide stichtingen aan belangstellenden uit wat de leningen precies inhouden. Jan Cremer: “Particulieren verstrekken een lening aan De Sleutel.  Nu voor Straks verleent een 2e hypotheek aan de Sleutel. De lening levert gedurende de looptijd van 10 jaar een rendement van 3% per jaar op. Dat is meer dan wanneer je het op een spaarrekening laat staan, het risico is niet nul maar wel bijzonder laag. Ook maatschappelijk gezien is het een zinvolle investering.”

De aanwezigen reageren enthousiast en ook buiten deze groep is veel belangstelling voor de lening. Cremer: “De kunst is om mensen vast te houden. We hebben de toezegging van het geld nu al nodig, omdat we rond juni 2019 het koopcontract met de aannemer tekenen. We gaan de lening echter pas opnemen en rente betalen op het moment dat we de woningen kant en klaar kopen in 2020.” Reden temeer voor het bestuur om bij de gemeente flink de druk op de ketel te houden wat betreft de planning. Voorzitter Snijders: “We zitten er bovenop, als iedereen meewerkt, gaat ook dit prachtige plan lukken.”


Maatschappelijk en financieel rendement

Iedereen kan meedoen met de leningen aan de Sleutel, niet alleen inwoners van Austerlitz. De lening staat los van de toewijzing van de woningen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Jan Cremer, 06-27034103, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Carl Timmermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  06-55891036. Een uitgebreide prospectus is beschikbaar.