nieuwe initiatieven vanuit Austerlitz Zorgt

Dit voorjaar starten we met een nieuw project: Austerlitz tuiniert. Austerlitz tuiniert is een project waarbij kinderen van de Pirapoleon en ouderen samen tuinieren in verplaatsbare tuinbakken op stahoogte. Deze bakken komen bij de basisschool te staan op het SV Austerlitz terrein.

Kinderen leren in dit project waar het eten vandaan komt, hoe je voor planten moet zorgen en wat de waarde is van voedsel. Ouderen hebben kennis over moestuinen en tuinieren, maar hebben soms niet de energie om een eigen moestuin te onderhouden. Met dit project kunnen zij de kinderen op een speelse manier veel leren. Daarnaast hebben zij tijdens de schoolvakanties tijd om bijvoorbeeld de bakken extra water te geven. Groeten en fruit die we oogsten wordt verkocht, bijvoorbeeld aan Ouwekamp, ons eetcafé. Met de opbrengst kunnen de kinderen weer nieuwe zaden en benodigdheden aanschaffen en leren zij wat komt kijken bij ‘ondernemen’.

Voor de realisatie van dit project zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij het opzetten van dit tuinproject en vrijwilligers die het leuk vinden om in samenwerking met de kinderen aan de slag te gaan. Het gaat om maximaal een paar uur per week. Mocht je interesse hebben, dan kun je een bericht achterlaten bij de dorpsondersteuner (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 30 61 04 51). Mocht u nog klein tuingereedschap in uw schuur hebben liggen waar u niets meer mee doet dan zijn wij daar ook heel blij mee.

Dit project is tot stand gekomen omdat we vorig jaar zijn uitgenodigd om te kijken of we in Austerlitz iets wilden gaan doen met activiteiten waarbij inwoners van verschillende generaties zijn betrokken. Het landelijke project Generaties Verbinden, buurtkracht vinden heeft ons geholpen bij het opstarten. Met een werkgroep van acht vrijwilligers uit het dorp hebben we vier projecten bedacht en we hebben subsidie aangevraagd. Er is inmiddels een behoorlijk bedrag toegezegd waardoor we kunnen starten met de eerste twee projecten: Austerlitz tuiniert en Austerlitz maakt muziek. Over Austerlitz maakt muziek vertellen we binnenkort meer.

­