In het voorjaar hebben we samen met Austerlitz Belang een dorpsraadpleging gehouden. We onderzochten de tevredenheid over diensten en de wensen voor nieuwe of andere activiteiten. 330 inwoners hebben gereageerd op de enquête. Uit de resultaten blijkt dat de meeste mensen met veel plezier in Austerlitz wonen. De sociale samenhang en de woonomgeving spelen daarbij een grote rol. Als AZ wilden we weten of ons aanbod voldoende aansluit en of er nog zaken worden gemist. Wat het meest wordt gewaardeerd zijn onze dorpsondersteuner Marianne en de saamhorigheid die de activiteiten van Austerlitz Zorgt opleveren. Dat we als dorp op deze manier zelf veel weten te regelen en een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland, wordt ook gewaardeerd.

70% van de deelnemers omschrijft de eigen gezondheid als goed. Meer dan 60% is tevreden over het zorg- en welzijnsaanbod in het dorp. Dit geldt ook voor mensen die hun gezondheid als redelijk tot slecht omschrijven. Er is veruit de meeste behoefte aan een huisartsspreekuur in het Hart van Austerlitz. De behoefte hieraan is wel afgenomen in vergelijking tot 2012.

13% van de deelnemers zet zich in als vrijwilliger voor Austerlitz Zorgt, gemiddeld 3 uur per maand. Geen tijd of ander vrijwilligerswerk zijn de voornaamste redenen om geen vrijwilliger te zijn.

Voor AZ-berichten worden de nieuwsflits, de website, posters, WhatsApp-groepen en artikelen in de Prikkel zeer gewaardeerd.

Wat gaan we met de resultaten doen?

Het beeld is dat we ons vooral richten op ouderen in ons dorp. Dat is ook niet gek, want de afgelopen tien jaar hebben we ons met name gericht op zorg- en welzijnsactiviteiten waarmee onze inwoners zo lang mogelijk in het dorp kunnen blijven wonen. Dat zijn natuurlijk al onze diensten en activiteiten, maar ook het Hart van Austerlitz is daarvan het resultaat. We gaan door met onze inspanningen om een levensloopbestendig dorp te zijn. Daarbij kijken we naar de behoeften van jonge gezinnen en jongeren die zorg en ondersteuning nodig hebben. Een levensloopbestendig dorp biedt alle generaties de mogelijkheid plezierig te wonen. En natuurlijk gaan we door met het huidig aanbod.

Hallo allemaal,

Terwijl ik dit schrijf komt de regen met bakken uit de hemel. Heerlijk! Goed voor de natuur. En ook heb ik de verwarming een graadje lager staan dan normaal en een dikke trui aangetrokken. Goed bezig Veenema!

BELANGSTELLING VAN BUITENAF

Het waren weer enerverende weken. 31 augustus bezocht een delegatie leden van de CDA fractie van de tweede kamer ons dorp. Ze waren onder de indruk wat in ons dorp allemaal mogelijk is en van ons mooie Hart van Austerlitz. Onder hen was Lucille Werner. Kent u haar nog van Lingo? Pieter Heerma heeft het bezoek  genoemd tijdens de algemene beschouwingen. In de buurtnieuwtjes app, kun je dit terug luisteren en lezen. We mogen toch echt wel trots zijn op ons dorp. En heeft u het artikel van Bas Mesters in de Groene Amsterdammer gelezen van 7 september? Prachtig stuk over wijkinitiatieven en dus ook over Austerlitz Zorgt.

ETEN

Gerard, onze kok en zijn vrouw Loes zijn lekker op vakantie geweest. Gelukkig hebben we een 2-tal andere koks gevonden voor de maand september. Anh heeft heerlijk Vietnamees voor ons gekookt en woensdag 28 september kookte Danielle Surinaams voor ons.

UIT

Zaterdag 26 november gaan we naar Kasteel de Haar naar een hele mooie Kerstfair. U kunt zich nog opgeven.

Donderdag 22 december is er een Kerstconcert in het mooie AFAS-Theater in Leusden. Ik heb de kaartjes voor de mensen die zich hebben opgegeven al besteld maar wie weet kan u er nog bij.

Zie ook de mooie uitnodigingen op de verschillende prikborden.

En… afgelopen zaterdag ben ik in contact gekomen met een kunstenaar uit Ermelo en hij nodigde ons uit een kijkje te komen nemen in zijn prachtige beeldentuin. Gecombineerd met een lekkere lunch wordt dit vast weer een gezellig uitje. Houd de mailbox en de prikborden in de gaten.

Binnenkort vertonen we een film over 5 manieren om met pensioen te gaan. Zodra er meer bekend is hoort u dat natuurlijk.

LET OP

Sinds 1 oktober is het prikpunt voor bloedafname voor de trombosedienst, huisarts of specialist in het dorpshuis alleen nog op afspraak geopend. Een afspraak maakt u telefonisch via telefoonnummer: 088-2509492 of via 088-2505321. U kunt ook een afspraak maken via het zorgportaal mijndiak.nl.

RIJDEN

Ik ben heel blij met de chauffeurs die u graag weg willen brengen. Schroom niet te bellen als u vervoer nodig heeft.

BRANDMELDER

Frans Vuijck heeft er al een aantal aangebracht. Heeft u nog geen brandmelder in huis? Weet u dat het nu verplicht is? Bel even en het wordt geregeld.

WEEK VAN DE VEILIGHEID

Woensdag 12 oktober om 16.uur wordt u in het kader van de week van de veiligheid bijgepraat over cybercriminaliteit en babbeltrucks. Misschien heeft u er ook wel eens mee te maken gehad? Zo nee, laat dit zo blijven en laat u zich voorlichten door onze wijkwethouder Angele Welting en de wijkagenten.

Tot de volgende Nieuwsbrief. Misschien schrijf ik dan wel weer met een  zonnetje. Toch ook wel heel fijn!

Marianne

 

Sinds de algemene ledenvergadering van 20 april j.l. is het bestuur versterkt met 2 nieuwe bestuursleden. Graag stellen we ze kort aan u voor.

Madeline Buijs

Madeline woont sinds augustus 2021 in Austerlitz. Samen met haar man Michel en zoon Lucas van 3,5 jaar wonen ze in het nieuwste deel van Austerlitz aan de Rutger Loenenweg.

‘Het mooie aan Austerlitz vind ik de grote betrokkenheid van de inwoners bij al die initiatieven om het dorp voor iedereen leefbaar te houden. Ik was dan ook blij met de vraag toe te treden tot het bestuur van Austerlitz Zorg. Ik hoop op deze manier een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en sociale voorzieningen in het dorp. Ik ben graag een brug naar de jongere generatie. Naar mijn idee kan Austerlitz Zorgt voor hen ook veel betekenen.’

Madeline is opgeleid als econoom. In het dagelijks leven geeft ze leiding aan de onderzoeksafdeling van Colliers. Dit bedrijf doet onderzoek in de vastgoedsector. Eerder heeft ze bij ABN AMRO en de Autoriteit Consument en Markt gewerkt. U kunt Madeline tegenkomen op woensdagavond wanneer zij naar yoga in Ouwekamp gaat.

Jos van Loozenoord

Jos woont sinds januari 2007 samen met zijn vrouw Nel in Austerlitz aan de Gramserweg. Jos is gepensioneerd, eerder was hij directeur en constructeur bij een technisch adviesbureau.

Jos heeft veel politieke ervaring. Hij heeft 20 jaar voor de VVD in de gemeenteraad gezeten, waarvan acht jaar in zijn vorige woonplaats Leidschendam en de laatste twaalf jaar in Zeist. Jos was woordvoerder in het sociaal domein, met als onderwerpen o.a.: Werk en Inkomen, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdzorg. Op 24 maart 2022 heeft Jos afscheid genomen van de raad in Zeist. Daarmee lag de weg open voor een bestuursfunctie bij Austerlitz Zorgt. Jos is vrijwilliger bij Austerlitz Rijdt. Mocht u van deze dienst gebruik maken, kan het zomaar zijn dat u bij hem in de auto stapt.

Naast Madeline en Jos bestaat het bestuur van Austerlitz Zorgt uit Charles Laurey (voorzitter), Christianne van den Broek (secretaris), Carl Timmermans (penningmeester), Carol Dohmen en Gea Vermeulen.

Test link

Algemene ledenvergadering op 20 april

Woensdag 20 april om 20.00 uur is de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Austerlitz Zorgt. Deze vindt plaats in het Dorpshuis Hart van Austerlitz. Tijdens deze ledenvergadering worden de uitkomsten van de ledenraadpleging gepresenteerd en worden het jaarverslag en de jaarrekening van afgelopen jaar en de begroting voor dit jaar vastgesteld. Daarnaast nemen we afscheid van Jan Smelik, voorzitter van Austerlitz Zorgt en bestuurslid van het eerste uur. Leden ontvangen begin april persoonlijk een uitnodiging via de mail. 

Vrijwilligersavond in juni

We organiseren jaarlijks een gezellige avond voor al onze vrijwilligers. Traditiegetrouw doen we dat aan het begin van het jaar. Vanwege corona hebben we besloten deze avond in juni te plannen. Alle vrijwilligers ontvangen hiervoor een uitnodiging zodra de datum bekend is.

10 jarig jubileum in december

12 december bestaat Austerlitz Zorgt 10 jaar. Een heugelijk feit dat we zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. U hoort hierover later dit jaar meer. Mocht u ideeën hebben over hoe we dat zouden moeten vieren laat het dan vooral weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We hopen dit jaar ons 500ste lid te verwelkomen. Ken jij nog iemand die lid wil worden of spreek je nieuwe buren of inwoners. Maak ze dan vooral attent op ons zorgzaam dorp en vraag ze om lid te worden van Austerlitz Zorgt. Dat kan heel eenvoudig via onze website, link. En wie weet, zorg jij voor het 500ste lid van Austerlitz Zorgt. 

 

Wat was het weer gezellig vorige week tijdens Austerlitz Eet. In levende lijve, samen eten, daar kan de lekkerste afhaal- of bezorgmaaltijd niet tegenop. Ook Adri en Jantine waren blij dat we er weer waren en hadden weer heerlijk voor ons gekookt. Komende woensdag kookt Gerard weer. We zoeken de zon op met een heerlijke Spaanse Maaltijd. Wat precies? Hou je email en de posters in de gaten bij Buurtsuper van Dijk, Slagerij Noordam en het Hart van Austerlitz.

Het dorpshuis is weer helemaal open. Zonder mondkapje of QR code mag je weer vrij in en uit lopen. Dus kunnen we weer leuke dingen doen!

1 maart : gezellig koffie drinken . Gewoon gezellig bij elkaar zijn onder het genot van een bakje koffie. Iedere eerste dinsdag van de maand om 10 uur.

8 maart : Film over de prachtige natuur in Costa Rica. Hans Rademakers heeft ook deze weer gemaakt en zoals we nog weten van zijn andere films: prachtig en zeer de moeite waard. Kosten € 2,50 (voor de zaalhuur). Aanvang: 14 uur.

Noteer alvast in je agenda als je dit leuk vindt : 23 maart bloemschikken in het Hart van Austerlitz. We gaan onder deskundige leiding een prachtig voorjaarsbloemstuk maken. Dit is van 14 uur tot ongeveer 16 uur. Uitnodiging volgt.

29 maart : middagje naar een museum. Heb je een goede tip, geef het dan even aan mij door. Uitnodiging volgt.

12 april gaan we ons onderdompelen in de prachtige muziek van de Mattheus Passion. De uitnodiging hebben jullie al gehad . Als je nog mee wil, geef je snel op, wie weet zijn er nog kaarten.

Mochten er wensen zijn over leuke uitjes, iets waarvan je zegt, daar wil ik zo graag eens naar toe, geef het door en als het mogelijk is gaan we het organiseren.

En een oproep aan alle vrijwilligers. Binnenkort gaan we werken met een nieuw software systeem. Daarin worden ook bv. alle vrijwilligers diensten in verwerkt. Ik wil dan gelijk van de gelegenheid gebruik maken al jullie voorkeuren wat betreft dagen en tijd dat je beschikbaar bent te updaten. In de loop van komende weken zal ik jullie daarover bellen. Maar ook als je om wat voor reden dan ook, geen vrijwilliger meer wil of kan zijn, wil je dat aan mij doorgeven? En natuurlijk blijven nieuwe vrijwilligers van harte welkom.

Tot slot. Als je het fijn vindt als ik even langs kom, geef het aan, dan spring ik zo gauw mogelijk op de fiets. Terwijl ik dit zit te schrijven schijnt de zon. Eindelijk na al die regen en wind. Het voorjaar komt eraan!

Marianne

­