Zet alvast in uw agenda: op zaterdag 7 november wordt het nieuwe Hart van Austerlitz officieel en feestelijk geopend.

Voor de agenda:

De vanwege corona uitgestelde ALV wordt gehouden op 30 september om 19:30 uur in het nieuwe dorpshuis.

teek op nagel

Het is weer in het nieuws: de kans op tekenbeten is in deze periode volop aanwezig.

Twee jaar geleden heeft Austerlitz Zorgt samen met SAS (Stichting Austerlitz Samen) de Austerlitzers voorzien van een tekenkaart. Deze zat ingesloten bij een uitvoerige folder met toelichting. Met zo’n tekenkaart kunt u teken eenvoudig verwijderen.

Wij hebben nog een aantal van deze tekenkaarten over. Mocht u er (nog) een willen hebben, stuur dan een e-mailtje met uw adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan wordt de tekenkaart bij u bezorgd.

Vriendelijke groet,

Coöperatie Austerlitz Zorgt

Jan Smelik (voorzitter)

 

Austerlitz heeft sinds kort de beschikking over een rolstoel. Mocht u die willen lenen, neem dan contact op met Marianne.

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland ziet een flinke toename van het aantal aangiftes van WhatsAppfraude. De slachtoffers zijn veelal 60-plussers met volwassen kinderen. De cybercriminelen doen zich voor als het kind van het beoogde slachtoffer en proberen zo veel geld af te troggelen. De slachtoffers zijn fikse bedragen kwijt, van honderden tot duizenden euro’s per persoon.

Werkwijze

De werkwijze die we nu zien is steeds dezelfde. Het slachtoffer krijgt een WhatsAppje van een onbekend telefoonnummer. De afzender is zogenaamd de zoon of dochter. Het kind heeft zijn telefoon in het water laten vallen of een nieuw abonnement en daarom een nieuw telefoonnummer. Het kind is in werkelijkheid een cybercrimineel.

De crimineel vraagt in een WhatsAppje om een flink geldbedrag, bijvoorbeeld omdat er een rekening moet worden betaald en het kind zogenaamd problemen heeft met internetbankieren. Daarom moet het geld dus ook naar een ander rekeningnummer worden overgemaakt.

Als het slachtoffer argwaan krijgt, appt de crimineel iets over het échte leven van het kind. Bijvoorbeeld: “Ik bel je straks even, ik moet nu Kees ophalen van het kinderdagverblijf.” Omdat deze informatie echt past bij het kind, lijkt het allemaal te kloppen.

Opvallend is dat de cybercriminelen hun best doen om over te komen als de echte kennis die geld vraagt van het slachtoffer. De crimineel gebruikt hier bijvoorbeeld informatie voor van social media.

Wat kunt u doen?

Als een bekende u geld vraagt via WhatsApp, check dan altijd of u echt met deze persoon te maken heeft. Bel de persoon op.

Wordt er een nieuw telefoonnummer gebruikt? Bel dan óók het oude nummer. Maak geen geld over voordat u echt met de bekende heeft gesproken en zeker weet dat het een echt verzoek is.

Klik ook niet op betaallinkjes. En deel nooit uw persoonlijke gegevens, pincode of WhatsApp code. Bedrijven en banken vragen nooit naar uw codes en wachtwoorden.

BELANGRIJK! Beveilig uw WhatsApp-account met deze 5 simpele stappen:

1. Open WhatsApp
2. Klik op instellingen
3. Klik op account
4. Klik op verificatie in 2 stappen
5. Klik op instellen

Klaar! Uiteraard geldt ook nu nog steeds: klik nooit op rare linkjes, geef geen persoonsgegevens aan anderen en als iemand geld vraagt via WhatsApp bel dan altijd even met deze persoon om het te checken!

Ons 450e lid: Lidewij Rutgers

We mochten op 26 maart ons 450e lid verwelkomen. Lidewij woont vier jaar met heel veel plezier in het dorp, ze heeft goede contacten in de buurt, vindt het ook een leuke straat. Ze vormt een gezin met man Erwin Stehouwer en kinderen Saartje van 8 en Nynke van 6. Ze is huisarts bij praktijk Rutgers en de Joode in Zeist. Ze dragen Austerlitz Zorgt een heel warm hart toe en zijn blij met wat we doen, zeker nu met het Coronavirus.

­