Duitscabaret

Austerlitz vierde op 26 november met pannenbier het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw Hart van Austerlitz. Daarmee komt de realisatie van de droom van de Austerlitzers steeds dichterbij. Onze nieuwe dorpshart waarin binnenkort het dorpshuis, de peuterspeelzaal, de basisschool en zorg- en starterswoningen onder één dak worden verenigd. Voor de nieuw- en verbouw van het dorpshuis moest €200.000 uit eigen middelen komen, de gemeente Zeist financiert de rest. De Stichting Dorpshuis Austerlitz (ook een bewonersinitiatief) droeg hiervan €100.000 bij door besparingen op onderhoud. De overige €100.000 komt via een lening van Stichting De Sleutel, een lokaal initiatief dat particuliere geldverstrekkers, veelal uit het dorp zelf, de mogelijkheid biedt maatschappelijke projecten in Austerlitz tegen een passend rendement mede te financieren. In de zorgwoningen worden straks zorgarrangementen aangeboden door onze coöperatie Austerlitz Zorgt. Het begon in 2007 en in 2020 is het eindelijk klaar. Als je maar volhoudt krijg je veel voor elkaar.

Het Hart van Austerlitz is een multifunctionele accommodatie, waarin dorpshuis, bassischool, peuterspeelzaal, aan zorg aangepaste woningen en starterswoningen onder één dak worden verenigd. Opdrachtgevers zijn Woongoed Zeist, WereldKidz en Stichting Dorpshuis Austerlitz. Architect is  DP6, aannemer is Van Zoelen.

 

De Zeister Vrijwilligerscentrale heeft onze kok Gerard Vrij Peerdeman genomineerd voor Vrijwilliger van het jaar. Op 7 december is een high tea waar de winnaar bekend zal worden gemaakt. Marianne en de andere vrijwilligers van Austerlitz Eet gaan hier naar toe. Bent u ook vrijwilliger en wilt u mee, geef dan Marianne een seintje.

Na een moeizaam onderhandelingsproces van bijna een half jaar zijn we op 1 november akkoord gegaan met het definitief ontwerp voor de patiowoningen van Van Zoelen, KRKTR en Ter Braak.  We hebben daarbij veel steun gehad van onze bouwkundige adviseur Jaap Simonse en van de gemeente die vast bleef houden aan de eis van een goedgekeurd definitief ontwerp als onderdeel van de overeenkomst van de gemeente met Van Zoelen c.s.

De patio-zorgwoningen worden nul op de meter en voldoen aan het Woonkeur Basispakket en nagenoeg aan het Zorgpakket Plus van Woonkeur. Ook geldt de waarborgregeling, een soort garantie. De woningen zijn zo ontworpen dat ze gechikt zijn, ook als je veel zorg nodig hebt en bijv. in een rolstoel zit. Daarmee wordt de droom van ons dorp gerealiseerd dat je zo lang mogelijk in het dorp kunt blijven wonen.

De woningen worden gebouwd rond een buitenruimte, de patio. Er komt veel glas in, tot op de vloer waardoor veel daglicht toetreedt tot de slaapkamer, de keuken en de woonkamer. Aan de achterkant van de woningen kunnen geen ramen komen omdat die muur op de erfgrens ligt met onze achterburen aan de Weideweg. De slaapkamer is extra ruim omdat er een gewoon bed en een ziekenhuisbed in moet kunnen en er ook met een tillift gemanoeuvreerd moet kunnen worden.

Om die reden is ook de badkamer extra groot en is in die badkamer ook het toilet gesitueerd. In een badkamer hoeft geen daglichttoetreding te zijn, maar we hebben bereikt dat er toch een daglichtkoepeltje in komt.

De keuken zou bestaan uit drie onderkasten en twee bovenkasten plus afzuigkap. Er komen twee extra  onderkasten bij omdat je als je in een rolstoel zit meer hebt aan onderkasten dan aan bovenkasten. De laatste zijn wel gehandhaafd omdat natuurlijk lang niet elke bewoner in een rolstoel zal zitten

De gangen en deuren zijn extra breed zodat je met een rolstoel makkelijk kunt passeren. We hebben zoveel mogelijk gekozen voor schuifdeuren in plaats van gewone deuren. De woonkamer met keuken is wat groter geworden t.o.v. het voorlopig ontwerp en de werkkamer wat kleiner. Het tweede toilet is vervallen deels om de keuken wat groter te kunnen maken en deels om onze extra wensen te kunnen financieren zonder meerkosten.

U kunt de plattegrond downloaden.

Nul op de meter houdt in dat de woningen worden gebouwd zonder gasleiding, maar wel met een elektra aansluiting. Je betaalt dus wel als huurder voor de aansluiting maar bij normaal gebruik kom je gemiddeld over het jaar dan uit op nul energieverbruik per jaar door de forse isolatie en de zonnepanelen op het dak. De extra investering die hiervoor nodig is voor de helft in de huur verwerkt en de andere helft is besparing voor de huurder. De huur blijft  €970/mnd. Dit was prijspeil 2018 maar vooralsnog zijn er geen redenen om de huur te verhogen bij de oplevering in het najaar van 2020.

Overig Nieuws

Debby Neijzen is benoemd in het bestuur van NuVoorStraks dat nu vijf leden telt. Debby neemt het secretariaat van Jan Cremer over.

De crowdfundingsactie van de Sleutel was een groot succes. Biunnen enkele weken hadden we genoeg toezeggingen, inmiddels zijn alle contracten getekend. Ook verstrekt De Sleutel een lening aan het dorpshuis. Het contract daarvoor is vorige maand getekend.

 Jan Snijders

U voelt zich vermoeid, heeft last van stress of u wilt meer energie ervaren? 

Gun uzelf dan een revitaliserende massage! 

Een revitaliserende massage is een massage van het hele lijf waarin zo veel mogelijk spanningen en afvalstoffen worden losgemaakt en afgevoerd. Met name het hoofd en de voeten krijgen extra aandacht van mij. Hiermee nodig ik het lijf uit om de energie weer makkelijker te laten stromen. 

Hoe ik dat doe? 

Met een combinatie van verschillende technieken, het aannemen van de juiste intentie en afstemmen op uw lijf. 

Wilt u dit ook ervaren? 

Maak dan gewoon een afspraak! 

Een behandeling duurt gemiddeld 50 minuten en kost € 56,-. Maar u kunt ook een 5 behandelingen-kaart aanschaffen voor € 250,-.

Leden van Austerlitz Zorgt betalen € 50,- per behandeling en € 225,- voor een 5 behandelingenkaart. 

Nb. Voor de 5 behandelingenkaart dient u wel alle afspraken binnen drie maanden af te nemen. 

Ik zie u graag binnenkort op mijn massagetafel! 

Hartelijke groet, 

Ivy Hasnoe 

Telefoon: 06-24799339 

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Hoi allemaal,

Als ik uit het raam kijk vanuit de praktijk kan ik de voortgang van het Hart van Austerlitz een beetje volgen. Het gaat hard. De mannen werken in weer en wind! Spannend hoe het uiteindelijk er echt uit komt te zien.

Het waren drukke maar leuke maanden wat betreft mijn werk voor Austerlitz Zorgt.

Veel aanvragen Wmo en dat is een hele klus. Aanvragen moeten perfect in orde zijn. En terecht want we hebben het over gemeenschapsgeld.

Jammer dat het uitje naar het openlucht museum niet door kon gaan vanwege het weer. Maar hou uw mailbox rond het voorjaar in de gaten want dan is er een herkansing.

Ook voor andere activiteiten van AZ zou u regelmatig even uw mailbox kunnen kijken.

Bv. om eens gezellig te komen eten. Voor € 10,00 heeft u een heerlijk 3-gangendiner, meestal gekookt door onze kok Gerard en een vrijwilliger maar soms ook door kookworkshop Cayenne uit Driebergen. En nog koffie toe natuurlijk.

Of vindt u het leuk mee te gaan naar een museum? Of alle spieren eens flink te gebruiken bij onze beweeggroep voor ouderen of de yoga?

En over mailbox gesproken: regelmatig krijg ik te horen dat u een mail niet gekregen hebt. Kijk voor u mij daarover belt even in uw spambox. Waarschijnlijk zijn ze daar in terecht gekomen.

Heeft u al iets opgevangen van het Austerlitz Verbindt project? Dit project heeft als doel mensen van allerlei leeftijden met elkaar in contact te brengen, bv Austerlitz tuiniert of het Austerlitz muziekgeluk. Zie ook elders in deze nieuwsbrief en het artikel in de prikkel.

De 70 plus gesprekjes zijn nog steeds in volle gang. Bel gerust als u nog niet aan de beurt bent geweest en dit gesprek zo snel mogelijk wil hebben.

En misschien weet u dat er op maandag middag van 14.00 tot 16 .00 een groepje mensen in het Lokaal zitten die gezellig samen aan het kleuren zijn. Maar u kan daar natuurlijk ook met uw eigen  creatieve vaardigheden bij komen zitten , zoals breien, puzzelen, kaarten maken, borduren enz.

Of kom gewoon voor de gezelligheid en de koffie.

15 november is er een uitje voor mantelzorgers. Georganiseerd door Austerlitz Zorgt en De Protestante Gemeente.   Van 14.00 tot 17.00 zijn we welkom bij Cayenne om een kookworkshop te volgen. We gaan een High Tea voorbereiden en die dan natuurlijk lekker opeten.

En tot slot : de tweede week van oktober was het de Week tegen Eenzaamheid. Eén van de activiteiten was : Samen S(n)oepen! Zo lekker was de soep 😉 en het was zo gezellig dat de vraag al gauw kwam: kunnen we dat niet vaker doen? Daar gaan we over nadenken.

20191001 124927

Een andere activiteit was het congres over Eenzaamheid voor zorgverleners. Wat mij het meest is bijgebleven is dat iemand niet eenzaam is maar dat iemand zich eenzaam voelt. Voelt u het verschil?

Jan Smelik heeft tijdens dit congres ook gesproken en natuurlijk werd Austerlitz Zorgt gebruikt als “lichtend voorbeeld”.

Hartelijke groet,

Marianne

Jan Smelik heeft een open brief gestuurd naar Jet Bussemaker, vorzitter van de Raad Volksgezondhed & Samenleving (RVS). Deze is als blog geplaatst op Zorgvisie.nl.

Inmiddels heeft de RVS laten weten in Austerlitz op bezoek te zullen komen.

https://www.zorgvisie.nl/blog/open-brief-niet-meer-maar-minder-zorg/

­