Download hier de afvalkalender voor dit jaar.

Austerlitz vierde op 26 november met pannenbier het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw Hart van Austerlitz. Daarmee komt de realisatie van de droom van de Austerlitzers steeds dichterbij. Onze nieuwe dorpshart waarin binnenkort het dorpshuis, de peuterspeelzaal, de basisschool en zorg- en starterswoningen onder één dak worden verenigd. Voor de nieuw- en verbouw van het dorpshuis moest €200.000 uit eigen middelen komen, de gemeente Zeist financiert de rest. De Stichting Dorpshuis Austerlitz (ook een bewonersinitiatief) droeg hiervan €100.000 bij door besparingen op onderhoud. De overige €100.000 komt via een lening van Stichting De Sleutel, een lokaal initiatief dat particuliere geldverstrekkers, veelal uit het dorp zelf, de mogelijkheid biedt maatschappelijke projecten in Austerlitz tegen een passend rendement mede te financieren. In de zorgwoningen worden straks zorgarrangementen aangeboden door onze coöperatie Austerlitz Zorgt. Het begon in 2007 en in 2020 is het eindelijk klaar. Als je maar volhoudt krijg je veel voor elkaar.

Het Hart van Austerlitz is een multifunctionele accommodatie, waarin dorpshuis, bassischool, peuterspeelzaal, aan zorg aangepaste woningen en starterswoningen onder één dak worden verenigd. Opdrachtgevers zijn Woongoed Zeist, WereldKidz en Stichting Dorpshuis Austerlitz. Architect is  DP6, aannemer is Van Zoelen.

 

Austerlitz Zorgt heeft een vertrouwenspersoon, waarbij u terecht kunt wanneer u iets in vertrouwen wilt vragen of melden over onze zorgcoöperatie. Dat kan bijvoorbeeld een klacht zijn over een bestuurslid of het dorpsteam, of een vervelende ervaring met één van de vrijwilligers of zorgverleners van Austerlitz Zorgt. Zij zal uw informatie vertrouwelijk behandelen en alleen delen met anderen als u daar toestemming voor geeft.

Ingrid de Voogd is onze vertrouwenspersoon. Zij woont in Austerlitz en is lid van Austerlitz Zorgt. Ingrid is huisarts in Zeist. U kunt haar bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Austerlitz Zorgt heeft circa 75 vrijwilligers. Over het algemeen zijn dit geen zware functies. Bijvoorbeeld af en toe iemand ergens naartoe rijden, een klusje doen, of iemand gezelschap houden.

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger (u hoeft hiervoor geen lid te zijn), neem dan contact op met Marianne Veenema (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Wim Oerlemans (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

De meeste leden die opzeggen doen dit omdat ze uit Austerlitz verhuizen. Vanaf nu is het mogelijk voor ex-leden van Austerlitz Zorgt om donateur te worden. Zo kunt onze zorgcoöperatie blijven steunen. In ruil daarvoor zorgen wij dat u op de hoogte blijft. Bent u geïnteresseerd, stuur dan een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De gemeente stimuleert het investeren in woningen om langer thuis te blijven wonen. U kunt via de gemeente een blijverslening aanvragen. De lening is bestemd voor mensen die de eigen woning:

  • levensloop bestendig willen maken
  • willen aanpassen naar hun zorgvraag

Vaak is het lastig om financiering bij een bank te regelen vanwege de leeftijd van de aanvragers. Voor de blijverslening wordt geen maximum leeftijd gehanteerd. Wel moet u de kosten voor aflossing kunnen dragen.

U sluit met de blijverslening een hypotheek af tegen gunstige voorwaarden. Het geld wordt in een bouwdepot gestort, waaruit de aannemer wordt betaald. De lening kan uiteenlopen tussen minimaal € 2.500,00 en maximaal € 30.000,00.

De gemeente beoordeelt de aanvraag. Het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting (SVn) voert de inkomens- en krediettoets uit. Dit fonds verstrekt de lening en voert het volledige beheer van de blijverslening.

Voor alle informatie: ga naar https://www.zeist.nl/inwoner/wonen-en-verbouwen/wonen/blijverslening/

Mocht u ondersteuning nodig hebben bij de aanvraag, neem dan contact op met Marianne.


 

wmo en jeugd flyer cjg az v2 page0

De gemeente Zeist heeft een folder gemaakt voor de bewoners van Austerlitz over het Dorpsteam en het CJG. Deze is huis-aan-huis verspreid in het dorp. U kunt de folder hier downloaden (klik op de afbeelding).

­