Heb jij geldzorgen vanwege de energierekening of ken je iemand met geldzorgen? Een Energiemaatje van Austerlitz Duurzaam kan helpen om de energierekening te verlagen. Met energiebesparende materialen, zoals radiatorfolie, tochtstrippen, een waterbesparende douchekop en nog veel meer. En met tips over energiebesparende gewoontes. Het Energiemaatje komt gratis langs en de materialen worden betaald door de gemeente Zeist. Het Energiemaatje is een vrijwilliger die ook in Austerlitz woont en die bij Mijn Groene Huis een opleiding heeft gevolgd om bewoners te helpen met energie besparen. Meestal komt het Energiemaatje twee tot vier keer bij een gezin langs. Een Energieklusser helpt met het aanbrengen van de energiebesparende artikelen. Bewoners die al een Energiemaatje over de vloer gehad hebben, zagen hun energieverbruik met 10% tot 30% omlaag gaan.
Als je een bezoek wilt van een Energiemaatje, bel dan naar 030 369 0051 of kijk op de website van energiemaatje

Secretarisfunctie

Op 1 juli j.l. heeft Jos van Loozenoord de functie van secretaris overgenomen van Christianne van den Broek. De wisseling vond plaats op verzoek van Christianne, omdat zij naast haar werk en het vrijwilligerswerk voor Austerlitz Zorgt te weinig vrije tijd overhield. Jos is inmiddels goed ingewerkt in zijn nieuwe rol.

 

Carol Dohmen teruggetreden

Op 1 augustus j.l. is Carol Dohmen teruggetreden als bestuurslid van Austerlitz Zorgt. Ze gaat zich bij een aantal vrijwilligersorganisaties inzetten op het gebied van agro-natuur en duurzaamheid, zowel lokaal als internationaal. Naast haar werk als verhalenmaker en het beheer van voedselbosrand ’t Boswijtje is haar agenda daarmee meer dan gevuld. Ze blijft als vrijwilliger betrokken Austerlitz Zorgt, onder andere voor de vernieuwing van de website.

De Kleine Keizer, een Buitenschoolse Opvang gerund door en voor ouders

Terugkoppeling enquête BSO

In de vorige Prikkel werd de oproep gedaan om een enquête in te vullen over kinderen die de komende jaren gebruik zullen maken van buitenschoolse opvang. We hebben veel respons gekregen, waarvoor dank! Uit de resultaten bleek dat de komende jaren ruim 80 kinderen nog opvang zoeken. Een enorm aantal! Zeker als je je bedenkt dat de huidige BSO van Kind en Co slechts 30 plekken heeft. Deze worden nu vooral gevuld door jonge kinderen die waarschijnlijk meerdere jaren op de BSO blijven, dus het is hoog tijd voor een alternatief…. En die gaat er nu komen! Zes gezinnen zijn momenteel bezig om een ouderparticipatie BSO ‘De Kleine Keizer’ op te zetten, waarbij we streven om na de zomervakantie te starten.

Maar wat is een ouderparticipatie BSO?

Een ouderparticipatie BSO voldoet aan alle wettelijke eisen die aan een BSO worden gesteld, met één uitzondering: het wordt gerund door ouders in plaats van pedagogische medewerkers. Dit betekent dat er een pedagogische beleidsvisie en een uitgebreid veiligheidsplan opgesteld is. De locatie waar de BSO zich bevindt, is goedgekeurd door de GGD. Ook is er altijd sprake van een vier-ogen beleid. Alle ouders die ‘op de groep’ staan, hebben een kinder EHBO-diploma.

Hoe werkt het?

Je meldt je aan als gezin. Beide ouders - indien van toepassing - zullen een rol krijgen binnen de vereniging. De ene ouder zal ‘voor de groep’ staan, ook wel ‘draaiouder’ genoemd, de andere ouder houdt zich bezig met organisatorische zaken. De draaiouder volgt een cursus kinder-EHBO en zal zich het pedagogisch beleidsplan en veiligheidsplan eigen maken. De andere ouder neemt plaats in één van de commissies, die horen bij het reilen en zeilen van de BSO. Denk aan de inkoopcommissie die zorgt voor het inkopen van het eten en drinken, of de roostercommissie, die het rooster voor de draaiouders opstelt en communiceert.

Je kind(eren) kunnen op maandag-, dinsdag- en/of donderdagmiddag op de opvang komen. In de toekomst wordt dit mogelijk uitgebreid naar de woensdag en vrijdag, en de schoolvakanties. Zijn er jongere broertjes of zusjes? Die mogen gewoon mee als je als ouder een groep draait!

Met in totaal twee ouders draai je een groep van maximaal 12 kinderen plus eventuele broertjes/zusjes. Dit betekent dat je ongeveer één keer per 6 keer dat je kind komt een draaimiddag hebt. Voorbeeld: Stel je brengt één kind drie dagen in de week, dan sta je één keer in de 2 weken voor de groep. Mocht je je kind één keer per week brengen, dan ben je eens in de 6 weken aan de beurt.

Wat zijn de voordelen?

  1. In plaats van een verstoord werkritme en veel stress rondom de opvang van kinderen, kan je nu weer een aantal keren per week een volle werkdag maken. Daarnaast hebben je kinderen een gezellige middag!
  2. De kosten zullen voor de meeste ouders vele malen lager liggen dan die van een gewone BSO. Het wordt immers gerund door vrijwilligers en we maken alleen kosten als locatiehuur en inkoop van voedsel en speelgoed. Als de BSO 1,5 jaar bestaat, kan er ook kinderopvangtoeslag aangevraagd worden.
  3. De beoogde locatie is super! We zijn in gesprek met de sportkantine van Sportvereniging Austerlitz, om daar de opvang te laten plaats vinden. Dit zou betekenen dat we een enorme buitenplaats hebben om de kinderen te laten spelen en sporten. Ook kunnen we makkelijk het bos in gaan met elkaar.
  4. De man-vrouw-verhouding is waarschijnlijk minder scheef dan in de reguliere opvang. Omdat we werken met draaiouders is de verwachting dat er ook vaders groepen zullen leiden. We denken dat dit een pré is voor de ontwikkeling van kinderen.
  5. Meewerken aan een prachtig initiatief. Austerlitz staat al op de kaart in Nederland met ons zorgzame dorp. Als ons project start, zullen we naar alle waarschijnlijkheid de één van de weinige ouderparticipatie BSO’s van Nederland zijn. Het onderstreept de zorgzaamheid en innovativiteit van ons kleine dorp. 

Er zitten natuurlijk veel meer kanten aan een ouder participatie BSO. We hebben al een aantal documenten klaarliggen zoals het pedagogisch beleidsplan, veiligheidsplan en statuten. Vrijblijvend aansluiten bij onze (nu wekelijkse) bijeenkomsten kan natuurlijk ook.

Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Namens de ouders,

Patricia, Chantal, Nienke, Sammy, Chris en Floor

Dinsdagochtend 23 mei bezocht Koningin Máxima een bijeenkomst in het Hart van Austerlitz. Het thema van deze bijeenkomst was passende zorg en de samenwerking tussen formele en informele zorg. Het initiatief kwam van Nederland Zorgt Voor Elkaar, waar onze oud-voorzitter Jan Smelik coördinator is, en het Zorginstituut Nederland.

Austerlitz Zorgt is zo’n informele zorgorganisatie en zoals u wellicht weet inmiddels bekend als een van de aansprekende voorbeelden. Op de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van andere initiatieven en van formele zorginstanties, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen. De Koningin toonde veel belangstelling voor de verhalen en ervaringen van mensen, die in de praktijk van alledag werken aan een betere, zorgzame samenleving.

Subcategorieën

­