De kosten voor gas en elektriciteit zijn flink gestegen. Daarom krijgen huishoudens in Zeist met een laag inkomen één keer een bedrag van 800 euro van de regering. Dat belastingvrije bedrag staat bekend als de ‘eenmalige energietoeslag’.

Namens gemeente Zeist betaalt de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) het bedrag automatisch uit aan de inwoners die bekend zijn bij de RSD en er recht op hebben. Als u bij deze groep behoort, dan heeft u hierover inmiddels een brief ontvangen. Maar er zijn ook mensen die recht hebben op een bedrag en die niet bij de Regionale Sociale Dienst bekend zijn. In dat geval moeten sommige inwoners zelf de energietoeslag aanvragen bij de RSD.

Bedrag automatisch uitbetaald

Een aantal inwoners heeft de energievergoeding automatisch in mei uitbetaaldgekregen. Dit gaat om inwoners met een algemene bijstandsuitkering, een IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering. De automatische uitbetaling geldt ook voor inwoners met een AOW-uitkering met een aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) via de SVB.

Inwoners die zijn toegelaten tot de wettelijke schuldhulpverlening hebben ook recht op het bedrag van 800 euro. Zij wordt hierover geïnformeerd door hun eigen schuldhulpverleningsconsulent. Deze consulent vertelt ook over enkele voorwaarden die daarbij nog gelden.

Bedrag zelf aanvragen

Sommige inwoners moeten het bedrag van 800 euro zelf aanvragen. Dat gaat om inwoners die niet onder de eerdergenoemde groepen vallen maar die wel voldoen aan deze zes voorwaarden:

  • ze zijn 21 jaar of ouder,
  • ze staan ingeschreven in de gemeente Zeist,
  • hun huishouden heeft een inkomen dat lager of gelijk is aan 120% van het sociaal minimum,
  • ze maken geen gebruik van studiefinanciering (en zijn jonger dan 27 jaar),
  • ze hebben een zelfstandige woonruimte
  • ze hebben een zelfstandig contract met een energieleverancier.

Als u onder deze groep valt, dan kunt u dit eenmalige bedrag aanvragen via www.rsdkrh.nl.

Dat kan tot en met 30 november 2022.

Schuldhulpverlening

Mensen die door de stijgende energieprijzen financieel in de problemen komen, kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij de afdeling Schuldhulpverlening van de RSD. Bel dan naar 030 – 6929500 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

U heeft het misschien al gelezen: vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke woonlaag in huis een rookmelder te plaatsen. Hiermee wordt het veiliger voor u en uw naasten. Een rookmelder geeft namelijk tijdig een alarm bij een brand en zorgt ervoor dat u meteen actie kunt ondernemen. Bij een brand telt elke seconde, de extra tijd die een rookmelder verschaft kan van onschatbare waarde zijn. Op https://www.rookmelders.nl vindt u hierover uitgebreide informatie, ook waar u op moet letten bij de aanschaf van rookmelders.

Heeft u hulp nodig bij het plaatsen van de rookmelders? Neem dan contact op met Marianne Veenema, 06 30 61 04 51 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Woensdag 20 april was de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Austerlitz Zorgt. Jan Smelik nam tijdens deze vergadering afscheid als bestuurslid van het eerste uur. Charles Laurey bedankte Jan voor zijn inspanningen in de afgelopen 10 jaar. Het bestuur van Austerlitz Zorgt wil graag voortbouwen op het mooie fundament.  Als dank wordt een nieuw initiatief geintroduceerd: Austerlitz Plant. Jan krijgt net als andere oud-bestuursleden de keuze voor een boom die geplant gaat worden in ons dorp. Charles heeft overleg met de gemeente over de plaats van de bomen. In het najaar worden Jan en de bestuursleden van het eerste uur hiervoor uitgenodigd.Verder zijn tijdens deze vergadering het jaarverslag, de jaarrekening en de begroting vastgesteld. De resultaten van de dorpsraadpleging zijn gedeeld met de aanwezige leden.

Jos van Loozenoord en Madeline Buijs zijn welkom geheten als nieuwe bestuursleden. Het bestuur van Austerlitz Zorgt bestaat nu uit: Charles Laurey (voorzitter), Christianne van den Broek (secretaris), Carl Timmermans (penningmeester), Carol Dohmen, Gea Vermeulen, Madeline Buijs en Jos van Loozenoord. 

Sinds deze week heeft ons dorp weer 20 extra burgerhulpverleners. Zij volgden deze week een reanimatiecursus die was georganiseerd door Austerlitz Zorgt. Eerder deze maand was een herhalingscursus voor de cursisten van vorig jaar. Een veilig idee dat we over voldoende burgerhulpverleners beschikken in ons dorp, die bovendien goed getraind zijn. 

Onze dorpsgenoot Marianne Wils merkt dat er aardig wat oudere mensen zijn die te veel belasting betalen. Zij is bereid om de komende drie donderdagmiddagen gratis uw belastingaangifte te verzorgen. Dus op 14, 21 en 28 april a.s. Zij is dan tussen 14:00 en 16:00 uur in het dorpshuis in de praktijkruimte van Marianne

Breng uw DigiD (als u dat hebt) en de jaaropgaves van uw AOW, pensioen en van de bank(en) mee.

U bent welkom, u krijgt er een kopje koffie of thee bij!

Op 23 maart organiseerden we bloemschikken als activiteit. 12 vrouwen begonnen de lente vrolijk  met het maken van een mooi voorjaarsbloemstuk. 

Dankzij de deskundige leiding van Corry Wergers en Anja Selderijk gingen zij allemaal met een vrolijke schaal bloemen naar huis.

Anderhalve week geleden deed een aantal organisaties[1] uit ons dorp een oproep aan Austerlitzers om mee te helpen bij de opvang van en steun aan vluchtelingen uit Oekraïne. Velen van jullie hebben hierop gereageerd, waarvoor hartelijk dank!

Marianne Veenema heeft een en ander gecoördineerd. Graag geven we een update van de stand van zaken.

De tientallen mensen in de groepsaccommodatie van de Paasheuvelgroep - en een klein aantal op camping de Krakeling - zijn met open armen ontvangen. Ze kregen direct een maaltijd aangeboden van het Beauforthuis, en via Marianne zijn er onder andere kleding en schoenen, speelgoed, spelletjes, voetbalschoenen geregeld, en zelfs een laptop voor het online volgen van schoollessen. Maar liefst 12 fietsen zijn die kant op gegaan. Veel mensen hebben bij Buurtsuper van Dijk voedsel en spullen gedoneerd. En nog een aantal planten voor de gezelligheid. Verder krijgen de vluchtelingen regelmatig voedselpakketten en lekkers. De was van handdoeken en beddengoed wordt bij toerbeurt gedaan door een groep vrijwilligers uit ons dorp.

Activiteiten

Het gaat niet alleen om goederen natuurlijk. Er is ook veel georganiseerd, zoals een bezoek aan de wedstrijd van Oranje tegen Denemarken, een muziekmiddag met eten in het Beauforthuis. Erik Visser speelt gitaar met een aantal jongeren. De Protestante Gemeente heeft geld ingezameld, mensen uitgenodigd naar de kerk te komen en biedt ook hulp aan waar nodig. Peuterspeelzaal De Piraatjes heeft plekken beschikbaar gesteld voor Oekraïense peuters. Voetballers spelen mee met SV Austerlitz. Austerlitzers nodigen vluchtelingen uit om bij hen te komen eten. Veel dorpsgenoten fietsen ook even naar de Paasheuvel om een praatje te maken.

Woonruimte

De groepsaccommodatie is alleen voor noodopvang, daar moeten de vluchtelingen binnenkort weer weg. Austerlitz is druk bezig om tijdelijke woonruimte te regelen voor ongeveer acht jonge mannen, meestal studenten, die graag bij elkaar én in het dorp willen blijven.

We houden er rekening mee dat het nodig zal zijn om een aantal van hen voor een paar weken in caravans onder te brengen, totdat een verblijf voor wat langere tijd beschikbaar komt.

Mocht u een caravan of camper hebben, die gedurende de maand april beschikbaar is en die u beschikbaar wilt stellen, laat het dan vooral weten aan Marianne, liefst voor 1 april.

Voor de langere termijn

De Oekraïners die hier langer blijven, willen zelf ook graag de handen uit de mouwen steken. En ook dat kan geregeld worden. Onder andere heeft de mountainbike werkplaats van één van onze dorpsgenoten werk aangeboden. Ouwekamp, ons eetcafé: idem dito. En ook van particulieren komen tientallen klussen binnen. Verschillende dorpelingen hebben al aangeboden om de vluchtelingen taallessen te geven.

Contactgegevens:

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of heeft u woonruimte of een caravan ter beschikking? U kunt zich nog steeds aanmelden bij Marianne Veenema (06-30 61 04 51). Voor het aanbieden van klussen kun je terecht bij Natalie Rutgers (06- 42 23 55 31). Beiden zijn bereikbaar op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hier kunt u ook uw vragen kwijt.

 

[1] Austerlitz Belang, Austerlitz Zorgt, Protestante Gemeente De Hoeksteen, WoonStichting Nu voor Straks, Beauforthuis

­