Er zijn nog enkele woningen over, dus het is nog mogelijk om zich aan te melden. Dat kan tot uiterlijk 30 juni. Daarna worden de woningen die nog niet verhuurd zijn vrijgegeven voor ouderen zonder binding met ons dorp. Wilt u alsnog in aanmerking komen voor een zorgwoning, neem dan contact op met Marianne Veenema (06-30 61 04 51). Of ga direct naar de website van Austerlitz Zorgt. Daar kunt u alle informatie vinden en zich aanmelden.

Veel mensen aarzelen om in deze tijd naar de dokter te gaan met andere klachten dan corona, maar dat hoeft niet. Blijf de huisarts raadplegen bij klachten waar u zich zorgen over maakt.

Ga niet langs, maar bel! Huisartsen doen zoveel mogelijk telefonisch of via beeldbellen. Als het echt nodig is, vraagt de huisarts u om langs te komen. En om de wachtkamer zo leeg mogelijk, te houden, plannen ze minder patiënten in.

De huisartsen houden op één locatie in Zeist een spreekuur voor luchtwegklachten die te maken kunnen hebben met het coronavirus. Zo voorkomen ze dat patiënten met het coronavirus naar de ‘gewone’ huisartsenpraktijk komen. En zo voorkomen we samen dus de verspreiding van het coronavirus.

Op maandag 4 mei is in het EO-programma Nietalleen.nl aandacht besteed aan de taartjesactie van Austerlitz Zorgt. Goed gedaan, Marianne!

De taartjes zijn gemaakt door De Bijzondere Taartenfabriek in Zeist, waar mensen met een beperking werken. Tientallen dozen zijn door Marianne rondgebracht bij mantelzorgers en vrijwilligers. De taartjes zijn gesponsord door Austerlitz Zorgt, Fysiopraktikum Austerlitz en Samhealth.

Gemist? Kijk het item hier:

https://www.npostart.nl/VPWON_1319749

OnderscheidngJanSm

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland ziet een flinke toename van het aantal aangiftes van WhatsAppfraude. De slachtoffers zijn veelal 60-plussers met volwassen kinderen. De cybercriminelen doen zich voor als het kind van het beoogde slachtoffer en proberen zo veel geld af te troggelen. De slachtoffers zijn fikse bedragen kwijt, van honderden tot duizenden euro’s per persoon.

Werkwijze

De werkwijze die we nu zien is steeds dezelfde. Het slachtoffer krijgt een WhatsAppje van een onbekend telefoonnummer. De afzender is zogenaamd de zoon of dochter. Het kind heeft zijn telefoon in het water laten vallen of een nieuw abonnement en daarom een nieuw telefoonnummer. Het kind is in werkelijkheid een cybercrimineel.

De crimineel vraagt in een WhatsAppje om een flink geldbedrag, bijvoorbeeld omdat er een rekening moet worden betaald en het kind zogenaamd problemen heeft met internetbankieren. Daarom moet het geld dus ook naar een ander rekeningnummer worden overgemaakt.

Als het slachtoffer argwaan krijgt, appt de crimineel iets over het échte leven van het kind. Bijvoorbeeld: “Ik bel je straks even, ik moet nu Kees ophalen van het kinderdagverblijf.” Omdat deze informatie echt past bij het kind, lijkt het allemaal te kloppen.

Opvallend is dat de cybercriminelen hun best doen om over te komen als de echte kennis die geld vraagt van het slachtoffer. De crimineel gebruikt hier bijvoorbeeld informatie voor van social media.

Wat kunt u doen?

Als een bekende u geld vraagt via WhatsApp, check dan altijd of u echt met deze persoon te maken heeft. Bel de persoon op.

Wordt er een nieuw telefoonnummer gebruikt? Bel dan óók het oude nummer. Maak geen geld over voordat u echt met de bekende heeft gesproken en zeker weet dat het een echt verzoek is.

Klik ook niet op betaallinkjes. En deel nooit uw persoonlijke gegevens, pincode of WhatsApp code. Bedrijven en banken vragen nooit naar uw codes en wachtwoorden.

BELANGRIJK! Beveilig uw WhatsApp-account met deze 5 simpele stappen:

1. Open WhatsApp
2. Klik op instellingen
3. Klik op account
4. Klik op verificatie in 2 stappen
5. Klik op instellen

Klaar! Uiteraard geldt ook nu nog steeds: klik nooit op rare linkjes, geef geen persoonsgegevens aan anderen en als iemand geld vraagt via WhatsApp bel dan altijd even met deze persoon om het te checken!

De inschrijving voor initiele bewoning van de zorgwoningen in het Hart van Austerlitz is gesloten. 

Er zijn 26 aanmeldingen binnengekomen. Dus vrijwel iedereen die zich heeft ingeschreven komt in aanmerking voor een woning.

Maandag 20 april komt de Commissie Toewijzing Zorgwoningen bijeen (virtueel dan) om de woningen toe te wijzen. U hoort snel daarna of, en zo ja welke woning u heeft gekregen.

U kunt zich nog steeds inschrijven, voor als er later een woning vrijkomt! Op de website van Austerlitz Zorgt kunt u alle informatie vinden.

­