Jan Smelik heeft een open brief gestuurd naar Jet Bussemaker. Deze is als blog geplaatst op Zorgvisie.nl.

https://www.zorgvisie.nl/blog/open-brief-niet-meer-maar-minder-zorg/

Zaterdag 14 september verscheen een uitgebreid artikel over Austerlitz Zorgt in dagblad Trouw. U kunt het artikel hier lezen.

Op 25 september en 9 oktober organiseert Austerlitz Zorgt twee unieke avonden over hoe muziek kan helpen bij lichamelijke of psychische klachten of om je gewoon gelukkig te voelen. Muziek -zorgexpert Ignar Rip komt langs in het ‘Lokaal’ om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de mogelijkheden van Muziekgeluk. Zodat we zijn kennis en ervaring kunnen gebruiken in ons eigen dorp.

Kijk hier het introductiefilmpje van Maarten Tros.

U kunt zich hier inschrijven.

De laatste tijd is er veel in het nieuws over hoe het luisteren naar muziek (en ook zingen/musiceren) kan helpen voor : mensen met dementie, mensen die geopereerd moeten worden of herstellen in het ziekenhuis en voor mantelzorgers die hulpbehoevenden begeleiden.

Omdat we vanuit Austerlitz Zorgt ook geloven in de kracht van muziek starten we een project “Austerlitz maakt muziek” . Speciaal voor dit project komt muziek-zorgexpert Ignar Rip ons twee avonden vertellen hoe we muziek kunnen gebruiken. Ignar heeft veel ervaring met het inzetten van muziek in de zorg. Voor mensen met dementie kan muziek bijvoorbeeld een ingang zijn om contact te maken en om geluksmomenten te herbeleven. Muziek kan helpen eenzaamheid te bestrijden.

De voorlichtingsavonden zijn eigenlijk een soort training, waardoor de deelnemers na deze avonden ook zelf aan de gang kunnen met dit project. Je kunt 1 of 2 avonden deelnemen. Na de trainingen kun je de persoonlijke favoriete muziek van iemand inzetten als zorg-hulp, geluksbrenger of hulpmotor van het brein. Je weet hoe je er achter komt wat welke muziek voor iemand belangrijk is. Je leert hoe je afspeellijsten kunt maken en die kan gebruiken.  En hoe je muziek kunt gebruiken door de dag heen als mantelzorger, kind of kleinkind van iemand die niet zo makkelijk meer buiten de deur komt.

De avonden zijn op woensdag 25 september en woensdag 9 oktober in ’t Lokaal .  Er is koffie en thee vanaf 19.15 en de training start om 19.30. De toegang is gratis. Het wordt een leuke avond met  een interactieve lezing en veel muzikale intermezzo’s door onder andere dorpsgenoot en muziekvrijwilliger Maarten Tros. Mocht je maar één van beide avonden aanwezig kunnen zijn dan kan dat ook.

Wij verwachten deze avonden een heel gevarieerd gezelschap.  Jongeren zijn net zo welkom als volwassenen, kleinkinderen zijn net zo welkom als bejaarden. Want muziek verbindt. Iedereen kan in zijn/haar leven baat hebben bij de inzichten die muziek-zorgexpert Ignar Rip ons komt brengen. En in Austerlitz zit veel muziek, dus komt allen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met muziekvrijwilliger Maarten Tros : 06 54 90 68 60 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Austerlitz Zorgt voert momenteel projecten uit om ouderen en jongeren in ons dorp te verbinden. Dat doen we onder de titel “Austerlitz verbindt”. Dit muziekproject is het tweede project van Austerlitz Verbindt. Maarten Tros trekt dit project op vrijwillige basis en met medewerking van oudere en jongere vrijwilligers uit ons dorp. Het eerste project van Austerlitz is ‘Austerlitz tuiniert’. Dat is het schooltuinproject in samenwerking met de basisschool de Pirapoleon en oudere en jongere vrijwilligers uit ons dorp.

Zorgt Vignet KleurHoeksteen kleur jpgSVA logo

In de afgelopen jaren hebben in ons dorp verschillende reanimaties plaatsgevonden. Naar aanleiding van vragen die leden tijdens de laatste ALV van Austerlitz Zorgt hebben gesteld, wordt nu een reanimatiecursus voor mensen uit het dorp georganiseerd. Het betreft een cursus van twee avonden die aan iedere inwoner wordt aangeboden in samenwerking met Protestantse Gemeente De Hoeksteen en Sportvereniging Austerlitz.

Austerlitz Zorgt heeft inmiddels subsidie ontvangen van de Stichting Ondersteuning Zorg en Welzijn Zeist, zodat er voor de deelnemers geen kosten aan verbonden zijn. Daar wordt wel een voorwaarde aan gesteld, namelijk dat men zich als burgerhulpverlener aanmeldt bij de Hartstichting.

U kunt zich niet meer aanmelden. De cursus is vol. We gaan kijken of er in een later stadium nog een cursus kan plaatsvinden.

LOCATIES AED's

In Austerlitz zijn drie AED's aanwezig: in de kantine van SV Austerlitz, buiten bij de ingang van De Hoeksteen en in het dorpshuis (tijdelijke locatie: voormalig RK Kerk).

 

nieuwe initiatieven vanuit Austerlitz Zorgt

Dit voorjaar starten we met een nieuw project: Austerlitz tuiniert. Austerlitz tuiniert is een project waarbij kinderen van de Pirapoleon en ouderen samen tuinieren in verplaatsbare tuinbakken op stahoogte. Deze bakken komen bij de basisschool te staan op het SV Austerlitz terrein.

Kinderen leren in dit project waar het eten vandaan komt, hoe je voor planten moet zorgen en wat de waarde is van voedsel. Ouderen hebben kennis over moestuinen en tuinieren, maar hebben soms niet de energie om een eigen moestuin te onderhouden. Met dit project kunnen zij de kinderen op een speelse manier veel leren. Daarnaast hebben zij tijdens de schoolvakanties tijd om bijvoorbeeld de bakken extra water te geven. Groeten en fruit die we oogsten wordt verkocht, bijvoorbeeld aan Ouwekamp, ons eetcafé. Met de opbrengst kunnen de kinderen weer nieuwe zaden en benodigdheden aanschaffen en leren zij wat komt kijken bij ‘ondernemen’.

Voor de realisatie van dit project zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij het opzetten van dit tuinproject en vrijwilligers die het leuk vinden om in samenwerking met de kinderen aan de slag te gaan. Het gaat om maximaal een paar uur per week. Mocht je interesse hebben, dan kun je een bericht achterlaten bij de dorpsondersteuner (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 30 61 04 51). Mocht u nog klein tuingereedschap in uw schuur hebben liggen waar u niets meer mee doet dan zijn wij daar ook heel blij mee.

Dit project is tot stand gekomen omdat we vorig jaar zijn uitgenodigd om te kijken of we in Austerlitz iets wilden gaan doen met activiteiten waarbij inwoners van verschillende generaties zijn betrokken. Het landelijke project Generaties Verbinden, buurtkracht vinden heeft ons geholpen bij het opstarten. Met een werkgroep van acht vrijwilligers uit het dorp hebben we vier projecten bedacht en we hebben subsidie aangevraagd. Er is inmiddels een behoorlijk bedrag toegezegd waardoor we kunnen starten met de eerste twee projecten: Austerlitz tuiniert en Austerlitz maakt muziek. Over Austerlitz maakt muziek vertellen we binnenkort meer.

­