Voor een item van Meldpunt Max zijn eind 2022 opnamen gemaakt door omroep Max tijdens Austerlitz eet. In deze uitzending van 27 januari vertelt Jan Smelik, oud-voorzitter van Austerlitz Zorgt over bewonersinitiatieven. Hij laat zien hoe Austerlitz Zorgt een positief voorbeeld is van zo'n bewonersinitiatief.

Wilt u het item terugkijken, dan kan dat via deze link. Vanaf minuut 14.09 start het onderwerp over bewonersinitiatieven. 

Sinds de viering van het 10-jarig jubileum van Austerlitz Zorgt, hebben zich veel nieuwe leden aangemeld. Anouk Vermeulen werd verwelkomd als het 500ste lid van de zorgcoöperatie. Ze werd door bestuursleden Christianne van den Broek en Carol Dohmen verrast met een fleurige bos bloemen en vrolijke bubbels voor de feestdagen. De teller staat inmiddels op 508 leden, bijna de helft van alle volwassen inwoners.

Speciaal voor het lustrum van Austerlitz Zorgt is een magazine gemaakt voor en door inwoners van ons dorp. Interviews met ons dorpsteam, de oprichters en vele dorpsgenoten. Met heel veel informatie over het ontstaan en de diensten van Austerlitz Zorgt. En met prachtige gedichten van onze stadsdichters.

Als je een extra exemplaar wilt bestellen of je wil de digitale versie van het magazine, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 12 december bestond Austerlitz Zorgt precies 10 jaar. Ter ere van de vijf oprichters van Austerlitz Zorgt: Jan Snijders, Jan Smelik, Wim Oerlemans, Lia van Dijk en Hans Neijzen, organiseerden we Austerlitz Plant.

Op de grens tussen een stukje 'oud' en nieuw Austerlitz plantten zij ieder een boom. Twee eiken, twee Lindes en een beuk. Gemeente Zeist neemt de bomen mee in het onderhoud van het groen van Austerlitz. 

De Nieuwsbode schreef een leuk artikel ter ere van het lustrum: https://www.denieuwsbode.nl/lokaal/zorg/882106/tweede-lustrum-austerlitz-zorgt

Op zondag 11 december vond de eerste Verhalenmiddag van Austerlitz plaats, ter ere van het 10 jarig bestaan van Austerlitz Zorgt. Het werd een gezellige middag met ruim 70 dorpsgenoten die verhalen en anecdotes deelden over de afgelopen 85 jaar. Over de armoede na de Tweede Wereld Oorlog, over bijnamen, oud en nieuwvieringen, de bankstellenwijk, over hoe we bij de aanleg van het riool concurreerden met de bewoners aan de Boulevard, over hoe het toch nog goed kwam, over Piet Dompzelaar die zoveel voor ons dorp en het Dorpshuis heeft betekend en over hoe zoveel vrijwilligers als jarenlang het fundament vormen van alles wat in ons dorp gebeurt. Frank van Nieuwenhuizen deed de oproep aan jonge en oude bewoners om samen actief te blijven voor alle verenigingen in ons dorp. Vanuit het vertrouwen dat we dan nog heel lang ons verenigingsleven in stand houden en met elkaar kunnen genieten van alles wat ons dorp rijk is. Een dorp van A tot Z zoals Puck Steenhuizen memoreerde.

Diet Groothuis had speciaal voor het lustrum een gedicht geschreven. Maarten Tros zong prachtige liedjes over ons dorp. Samenzang, herinneringen, vrolijkheid en melancholie; Het was allemaal aanwezig. 

Carol Dohmen presenteerde het jubileum magazine dat zij samen met Wim Oerlemans heeft gemaakt. Dit magazine is 12 december bij iedereen in  ons dorp huis aan huis verspreid. In het magazine zit een formulier om lid te worden van Austerlitz Zorgt. Mocht je nog mensen kennen die ons nog niet kennen, wijs ze dan vooral op. En mocht je om een of andere reden het magazine niet hebben ontvangen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Als je aangeeft of je een papieren of digitaal magazine wilt ontvangen, dan krijg je die alsnog.

Vanwege het 10 jarig bestaan van Austerlitz Zorgt vond op vrijdag 9 december het lustrumsymposium plaats.. Ruim 60 bezoekers kwamen naar het Hart van Austerlitz voor presentaties van onze oud voorzitter Jan Smelik en hoogleraar Henk Nies. Wethouder Angele Welting deed de oproep om de gidsrol van Austerlitz Zorgt voort te zetten. Volgens haar zijn we een voorbeeld voor veel andere gemeenschappen.

Jan Smelik vertelde hoe wij van zelfredzaamheid naar samenredzaamheid gaan. En legde uit hoe oud gemeenschapskracht eigenlijk is. Wim Oerlemans en Jan Snijders reikten het eerste exemplaar van hun boek uit aan Henk Nies. Zij hebben een boek geschreven over 10 jaar Austerlitz Zorgt.Het boek verschijnt in het voorjaar. Hierover volgt meer informatie zodra bekend is wanneer de boekpresentatie is.

Henk Nies vertelde over de geschiedenis van Burgerkracht en over hoe de verzorgingsstaat de gemeenschapskracht heeft aangetast. Hij deed een oproep om anders naar zorg en naar vergrijzing te kijken. Om bij te dragen aan een goed leven zijn autonomie, eigen regie van belang. En in verbinding staan en het hebben van sociale relaties en activiteiten. Dat leidt tot een gevoel van betekenisvol bezig zijn. Daarbij past maatwerk, want niemand is gemiddeld!

Voor wie de presentaties van de sprekers wil ontvangen, kan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Subcategorieën

­