In de afgelopen jaren hebben in ons dorp verschillende reanimaties plaatsgevonden. Naar aanleiding van vragen die leden tijdens de laatste ALV van Austerlitz Zorgt hebben gesteld, wordt nu een reanimatiecursus voor mensen uit het dorp georganiseerd. Het betreft een cursus van twee avonden die aan iedere inwoner wordt aangeboden in samenwerking met Protestantse Gemeente De Hoeksteen en Sportvereniging Austerlitz.

Austerlitz Zorgt heeft inmiddels subsidie ontvangen van de Stichting Ondersteuning Zorg en Welzijn Zeist, zodat er voor de deelnemers geen kosten aan verbonden zijn. Daar wordt wel een voorwaarde aan gesteld, namelijk dat men zich als burgerhulpverlener aanmeldt bij de Hartstichting.

De planning is om de cursus in het najaar te laten plaatsvinden. Begin september wordt een flyer huis-aan-huis verspreid, waarna u zich kunt inschrijven. Er is plek voor maximaal 24 deelnemers.

LOCATIES AED's

In Austerlitz zijn drie AED's aanwezig: in de kantine van SV Austerlitz, buiten bij de ingang van De Hoeksteen en in het dorpshuis (tijdelijke locatie: voormalig RK Kerk).

 

nieuwe initiatieven vanuit Austerlitz Zorgt

Dit voorjaar starten we met een nieuw project: Austerlitz tuiniert. Austerlitz tuiniert is een project waarbij kinderen van de Pirapoleon en ouderen samen tuinieren in verplaatsbare tuinbakken op stahoogte. Deze bakken komen bij de basisschool te staan op het SV Austerlitz terrein.

Kinderen leren in dit project waar het eten vandaan komt, hoe je voor planten moet zorgen en wat de waarde is van voedsel. Ouderen hebben kennis over moestuinen en tuinieren, maar hebben soms niet de energie om een eigen moestuin te onderhouden. Met dit project kunnen zij de kinderen op een speelse manier veel leren. Daarnaast hebben zij tijdens de schoolvakanties tijd om bijvoorbeeld de bakken extra water te geven. Groeten en fruit die we oogsten wordt verkocht, bijvoorbeeld aan Ouwekamp, ons eetcafé. Met de opbrengst kunnen de kinderen weer nieuwe zaden en benodigdheden aanschaffen en leren zij wat komt kijken bij ‘ondernemen’.

Voor de realisatie van dit project zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij het opzetten van dit tuinproject en vrijwilligers die het leuk vinden om in samenwerking met de kinderen aan de slag te gaan. Het gaat om maximaal een paar uur per week. Mocht je interesse hebben, dan kun je een bericht achterlaten bij de dorpsondersteuner (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 30 61 04 51). Mocht u nog klein tuingereedschap in uw schuur hebben liggen waar u niets meer mee doet dan zijn wij daar ook heel blij mee.

Dit project is tot stand gekomen omdat we vorig jaar zijn uitgenodigd om te kijken of we in Austerlitz iets wilden gaan doen met activiteiten waarbij inwoners van verschillende generaties zijn betrokken. Het landelijke project Generaties Verbinden, buurtkracht vinden heeft ons geholpen bij het opstarten. Met een werkgroep van acht vrijwilligers uit het dorp hebben we vier projecten bedacht en we hebben subsidie aangevraagd. Er is inmiddels een behoorlijk bedrag toegezegd waardoor we kunnen starten met de eerste twee projecten: Austerlitz tuiniert en Austerlitz maakt muziek. Over Austerlitz maakt muziek vertellen we binnenkort meer.

Na jarenlange voorbereidingen is het dan zover…. Mede dankzij langdurige inzet en betrokkenheid van vele inwoners van Austerlitz is het nu onafwendbaar: ons nieuwe dorpshart komt er eindelijk aan! Eerst nog de sloop van de school en het archeologisch onderzoek in het voorjaar en dan gaat de bouw echt beginnen.

Er zijn vele plannen rondom dit zo belangrijke project. Zo is Lokaal Austerlitz bezig met het daar te huisvesten museum. Ook wordt er nagedacht over een kunstwerk. Hierover heeft onlangs een avond plaatsgevonden met dorpsbewoners om ideeën op te halen. Heeft u zelf nog een idee hiervoor, neem dan contact op met Wim Oerlemans (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Dorpshuis ‘t Trefpunt is druk bezig met haar tijdelijke verhuizing voor de duur van de verbouwing die toch al gauw ruim 1,5 jaar in beslag zal nemen. 

De sloop en nieuwbouw van het Hart van Austerlitz, maar ook de bouw van de nieuwe wijk, brengen extra verkeer met zich mee.  Austerlitz Belang is met de verkeerscommissie en de wethouder en ambtenaren in gesprek om een en ander letterlijk in goede banen te leiden. 

Austerlitz Zorgt is de komst van de zorgwoningen ook aan het voorbereiden. Het dorpsteam zal de komende maanden alle oudere inwoners benaderen en - als ze hier behoefte aan hebben - de woonwensen in kaart brengen. Met de gemeente en Woongoed worden binnenkort definitieve afspraken gemaakt over de procedure en toewijzing van de woningen. Mocht u interesse hebben in een appartement of patiowoning, neem dan contact op met Marianne Veenema.

Download hier de afvalkalender van Austerlitz voor 2019.

Austerlitz Zorgt heeft een vertrouwenspersoon, waarbij u terecht kunt wanneer u iets in vertrouwen wilt vragen of melden over onze zorgcoöperatie. Dat kan bijvoorbeeld een klacht zijn over een bestuurslid of het dorpsteam, of een vervelende ervaring met één van de vrijwilligers of zorgverleners van Austerlitz Zorgt. Zij zal uw informatie vertrouwelijk behandelen en alleen delen met anderen als u daar toestemming voor geeft.

Ingrid de Voogd is onze vertrouwenspersoon. Zij woont in Austerlitz en is lid van Austerlitz Zorgt. Ingrid is huisarts in Zeist. U kunt haar bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Austerlitz Zorgt heeft circa 75 vrijwilligers. Over het algemeen zijn dit geen zware functies. Bijvoorbeeld af en toe iemand ergens naartoe rijden, een klusje doen, of iemand gezelschap houden.

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger (u hoeft hiervoor geen lid te zijn), neem dan contact op met Marianne Veenema (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Wim Oerlemans (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

­