Eindelijk is het zover: het nieuwe Hart van Austerlitz is klaar! 
 
Als eerste zijn, bij het begin van het nieuwe schooljaar, de Pirapoleon en peuterspeelzaal De Piraatjes er in getrokken. Niet snel daarna ontvingen de bewoners van de appartementen van Woongoed de sleutel. En half september kon ook het nieuwe Dorpshuis in gebruik worden genomen. 
 
Het ziet er allemaal prachtig uit. Maar wat een werk is er in gestoken om dit voor elkaar te krijgen! Duizenden vrijwilligersuren zijn er in gaan zitten. Van het bestuur en de bouwgroep van het dorpshuis, van Austerlitz Zorgt en van Nu Voor Straks, en een enorme klus voor het personeel van de school en de beheerders van het dorpshuis, Jantine en Adri.
 
Austerlitz Zorgt heeft in het Hart van Austerlitz een medische post. Hierin zit het Dorpsteam, het verpleegkundig team van Accurate Zorg en Fysiopraktikum Austerlitz. Ook de prikzuster van het ziekenhuis is hier elke maandagochtend. Dat betekent overigens niet dat er dag en nacht iemand voor de bewoners beschikbaar is. Marianne is gewoon bereikbaar zoals gebruikelijk, bij voorkeur tussen de middag op 06-30 61 04 61. 
 
Over de bewoners gesproken: we horen veel enthousiaste verhalen. Het zijn mooie, ruime appartementen geworden.  Er was even ‘gedoe’ omdat er geen beugels in het toilet en douche aanwezig bleken te zijn, maar Austerlitz Zorgt heeft dit snel opgepakt en alsnog geregeld.
 
De 17 zorgappartementen en 8 jongerenwoningen liggen kris kras door elkaar heen, en we hopen dat jong en oud echt samen gaat leven. Om dit te bevorderen zullen we binnenkort kennismakingsavonden gaan organiseren, samen met Woonstichting Nu Voor Straks en Stichting Dorpshuis Austerlitz. Door corona is dat momenteel wat lastig, maar we gaan er iets op vinden. Tijdens deze avonden zullen we als Austerlitz Zorgt met de oudere bewoners in gesprek gaan over wat hun wensen zijn ten aanzien van de zorg. Is er behoefte aan een slaapwacht bijvoorbeeld, of aan een alarmknop? Een telefooncirkel, maaltijdservice of misschien een gezamenlijke schoonmaakdienst? Alles is wat ons betreft bespreekbaar.
 
Vanaf begin 2021 wil Austerlitz Zorgt dagbesteding gaan organiseren in het Dorpshuis, voor iedereen in Austerlitz die hier behoefte aan heeft. Ook als er maar een klein clubje is, dan gaan we toch beginnen. De ervaring op andere plekken levert dat de groep na verloop van tijd vanzelf groter wordt. We komen hier binnenkort op terug.
 
De formele opening van het Hart van Austerlitz vindt plaats op 7 november. Door de coronacrisis zal dit helaas op een zeer bescheiden schaal worden georganiseerd, maar we gaan het voor iedereen mogelijk maken om het op televisie of via internet bij te wonen. Onderdeel van de opening is de onthulling van het kunstwerk in de nok van de foyer. De crowdfundingsactie van Austerlitz’ Belang en SAS hiervoor loopt nog. Mocht u nog een centje willen bijdragen, dan kan dat hier.