Zeist vervangt het minimabeleid door het bestaanszekerheidsbeleid. Mensen die om welke reden dan ook te maken hebben met onoverbrugbare schulden, dreigen uit huis te worden gezet of te maken hebben met een laag besteedbaar inkomen kunnen vanaf 1 januari 2018 een beroep doen op het Zeister bestaanszekerheidsbeleid. De gemeente gaat met het beleid meer maatwerk bieden om mensen en gezinnen concreet perspectief te geven op soms uitzichtloze situaties. Naast de financiële ondersteuning gaat de gemeente met dit nieuwe beleid ook samen met de mensen kijken naar duurzame oplossingen voor hun specifieke situatie. Het doel is bestaanszekerheid voor alle inwoners van de gemeente Zeist.

 Wethouder Sander Jansen: “Zeist loopt met het bestaanszekerheidsbeleid voorop in Nederland. We willen mensen concreet helpen om weer de eigen regie te pakken op hun leven. Dat begint bij het wegnemen van stress vanwege bijvoorbeeld een grote schuld. Niet door de regie over te nemen van mensen, maar door samen met deze mensen te zoeken naar de passende oplossingen.” Naast de mogelijkheid tot maatwerkoplossingen blijven de bestaande landelijke regelingen en de Geld Terug regeling bestaan in Zeist.

Activerend Jongpakket

Nieuw is ook het activerend Jongpakket. Daarin zijn de bestaande regelingen voor kinderen in armoede, zoals het Jeugdsportfonds of de ondersteuning vanuit de stichting Leerkansen samengevoegd. Kinderen kunnen daarbovenop straks toegang krijgen tot hun eigen jongpakket-omgeving, waarin aanbod gepersonaliseerd kan worden en drempelverhogende aanvraagprocedures vermeden kunnen worden. Wethouder Jansen: “Met het activerend jongpakket willen we kinderen en jongeren meer invloed geven op de ondersteuning die het bestaanszekerheidsbeleid biedt. Zo willen we in de ondersteuning beter aansluiten bij de talenten en interesses van kinderen en willen we voorkomen dat, als gevolg van armoede in een gezin, deze kinderen belemmerd worden in hun ontwikkeling. Met deze keuze sluit Zeist het beste aan bij de aanbevelingen van de Kinderombudsman”.

Voor wie is het bestaanszekerheidsbeleid?

Inwoners die maandelijks een inkomen hebben van 130% procent, of minder, van het sociaal minimum inkomen, hebben recht op verschillende regelingen in het beleid. Mochten standaard regelingen in het beleid niet passen bij de situatie, dan biedt het beleid ruimte om samen tot een alternatief te komen. Denk bijvoorbeeld aan een tegemoetkoming in de reiskosten voor woon-/werkverkeer of de kosten voor psychische hulp.

Inwoners die meer verdienen, maar toch omwille van bijvoorbeeld schulden heel weinig geld overhouden om van te leven, kunnen ook een beroep doen op het Zeister bestaanszekerheidsbeleid.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het Zeister bestaanszekerheidsbeleid of wilt u weten of u er voor in aanmerking komt? Kijk dan op: www.zeist.nl/laagbesteedbaarinkomen. U kunt ook contact opnemen met het Sociaal Team van de gemeente Zeist via het telefoonnummer 14 030 of het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarnaast is het ook mogelijk om contact op te nemen met het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het telefoonnummer: 030 82 00 227.