Austerlitz Verbindt is een project waarmee we de ontmoeting en verbinding tussen ouderen en jongeren in ons dorp op gang willen brengen. Vanuit Austerlitz Zorgt wordt dit gestimuleerd met een aantal projecten, waarvan Austerlitz Tuiniert er één van is, evenals Austerlitz Muziekgeluk. Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van verschillende stichtingen die het belangrijk vinden dat ouderen en jongeren elkaar ontmoeten. Het landelijke project Generaties Verbinden, buurtkracht vinden, heeft ons geholpen bij de opstart hiervan. 

Groenten uit eigen dorp 

Austerlitz Zorgt is sinds half mei gestart met het project Austerlitz Tuiniert, een onderdeel van een groter project: Austerlitz Verbindt. Na de vakantie hebben de kinderen van basisschool De Pirapoleon en de oudere vrijwilligers de eerste groenten geoogst en verkocht. Onder de bezielende leiding van Guus Rutgers is de tuin ingericht met verschillende groenten. Oudere en jongere vrijwilligers begeleiden de kinderen op vrijdagochtend bij alle werkzaamheden in de tuin. Verschillende ouders en dorpsgenoten hebben tijdens de zomervakantie geholpen met het geven van water. 

De kinderen zijn enorm enthousiast om zelf worteltjes, boontjes, verschillende soorten kool, tomaatjes en andijvie te oogsten. Voor de school is het een mooie manier om de tuin en de eigen lessen te combineren. De kinderen leren zaaien, ze onderhouden de tuin, ze oogsten en maken de tuin straks winterklaar. 

Tot de herfstvakantie werken de kinderen uit alle groepen iedere vrijdagochtend in groepjes van zo’n zes leerlingen in de tuin. ‘De boerenkool oogsten we als laatste, nadat de eerste vorst er over is gegaan’, aldus Guus Rutgers. ‘Met de opbrengst van de groente die is verkocht schaffen we komend seizoen nieuw zaaigoed aan’, vertelt Bronja Versteeg, projectleider van Austerlitz Tuiniert. In het voorjaar van 2020 starten we de groentetuin opnieuw op en breiden deze dan misschien ook uit met bloemen. Komende zomer verhuist de school naar ’t Hart van Austerlitz, dus daar moeten we rekening mee houden. ‘We maken deze winter nieuwe plannen met alle vrijwilligers bij dit project’, aldus Bronja. De school is enthousiast over de moestuin. Locatieleider Anja van Leeuwen heeft al aangegeven dat ze ook op de nieuwe locatie van de Pirapoleon ruimte reserveert voor de moestuin. 

cb3400da 6fdc 4711 8b60 3e56f2c8050a

Muziekgeluk in Austerlitz 

Op 25 september en 9 oktober vond de aftrap plaats van het nieuwe initiatief van Austerlitz Zorgt: Muziekgeluk in Austerlitz. Tijdens twee avonden kreeg een groep dorpsgenoten informatie over hoe muziek kan helpen bij lichamelijke of psychische klachten of om je gewoon gelukkig te voelen. Muziek-zorgexpert Ignar Rip kwam langs in het ‘Lokaal’ om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de mogelijkheden van Muziekgeluk. Onder leiding van onze dorpsgenoot, Maarten Tros, en met een groep muziekvrijwilligers onderzoeken we komende tijd hoe we zijn kennis en ervaring kunnen gebruiken in ons eigen dorp. Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan dit project of ben je geïnteresseerd hoe dit project kan helpen bij iemand die jij kent in ons dorp, neem dan contact op met Marianne (mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De laatste tijd is er veel in het nieuws over hoe het luisteren naar muziek (en ook zingen/musiceren) kan helpen voor mensen met dementie, mensen die geopereerd moeten worden of herstellen in het ziekenhuis en voor mantelzorgers die hulpbehoevenden begeleiden. 

Omdat we vanuit Austerlitz Zorgt ook geloven in de kracht van muziek startten we dit project. 

Maarten Tros, de trekker van dit deelproject is professioneel muziekdocent. Hij heeft zich enige tijd geleden met zijn gezin in het dorp gevestigd en wil door middel van sociaal betrokken inzet ‘inburgeren’ in het dorp. Hiertoe heeft hij een nieuwe vorm van intergenerationele ‘community singing’ bedacht. Volgens Engelse onderzoekers heeft community singing bewezen positief effect te hebben op welbevinden en gezondheid van de deelnemers.