De kosten voor gas en elektriciteit zijn flink gestegen. Daarom krijgen huishoudens in Zeist met een laag inkomen één keer een bedrag van 800 euro van de regering. Dat belastingvrije bedrag staat bekend als de ‘eenmalige energietoeslag’.

Namens gemeente Zeist betaalt de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) het bedrag automatisch uit aan de inwoners die bekend zijn bij de RSD en er recht op hebben. Als u bij deze groep behoort, dan heeft u hierover inmiddels een brief ontvangen. Maar er zijn ook mensen die recht hebben op een bedrag en die niet bij de Regionale Sociale Dienst bekend zijn. In dat geval moeten sommige inwoners zelf de energietoeslag aanvragen bij de RSD.

Bedrag automatisch uitbetaald

Een aantal inwoners heeft de energievergoeding automatisch in mei uitbetaaldgekregen. Dit gaat om inwoners met een algemene bijstandsuitkering, een IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering. De automatische uitbetaling geldt ook voor inwoners met een AOW-uitkering met een aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) via de SVB.

Inwoners die zijn toegelaten tot de wettelijke schuldhulpverlening hebben ook recht op het bedrag van 800 euro. Zij wordt hierover geïnformeerd door hun eigen schuldhulpverleningsconsulent. Deze consulent vertelt ook over enkele voorwaarden die daarbij nog gelden.

Bedrag zelf aanvragen

Sommige inwoners moeten het bedrag van 800 euro zelf aanvragen. Dat gaat om inwoners die niet onder de eerdergenoemde groepen vallen maar die wel voldoen aan deze zes voorwaarden:

  • ze zijn 21 jaar of ouder,
  • ze staan ingeschreven in de gemeente Zeist,
  • hun huishouden heeft een inkomen dat lager of gelijk is aan 120% van het sociaal minimum,
  • ze maken geen gebruik van studiefinanciering (en zijn jonger dan 27 jaar),
  • ze hebben een zelfstandige woonruimte
  • ze hebben een zelfstandig contract met een energieleverancier.

Als u onder deze groep valt, dan kunt u dit eenmalige bedrag aanvragen via www.rsdkrh.nl.

Dat kan tot en met 30 november 2022.

Schuldhulpverlening

Mensen die door de stijgende energieprijzen financieel in de problemen komen, kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij de afdeling Schuldhulpverlening van de RSD. Bel dan naar 030 – 6929500 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

­