Op 25 september en 9 oktober organiseert Austerlitz Zorgt twee unieke avonden over hoe muziek kan helpen bij lichamelijke of psychische klachten of om je gewoon gelukkig te voelen. Muziek -zorgexpert Ignar Rip komt langs in het ‘Lokaal’ om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de mogelijkheden van Muziekgeluk. Zodat we zijn kennis en ervaring kunnen gebruiken in ons eigen dorp.

Kijk hier het introductiefilmpje van Maarten Tros.

U kunt zich hier inschrijven.

De laatste tijd is er veel in het nieuws over hoe het luisteren naar muziek (en ook zingen/musiceren) kan helpen voor : mensen met dementie, mensen die geopereerd moeten worden of herstellen in het ziekenhuis en voor mantelzorgers die hulpbehoevenden begeleiden.

Omdat we vanuit Austerlitz Zorgt ook geloven in de kracht van muziek starten we een project “Austerlitz maakt muziek” . Speciaal voor dit project komt muziek-zorgexpert Ignar Rip ons twee avonden vertellen hoe we muziek kunnen gebruiken. Ignar heeft veel ervaring met het inzetten van muziek in de zorg. Voor mensen met dementie kan muziek bijvoorbeeld een ingang zijn om contact te maken en om geluksmomenten te herbeleven. Muziek kan helpen eenzaamheid te bestrijden.

De voorlichtingsavonden zijn eigenlijk een soort training, waardoor de deelnemers na deze avonden ook zelf aan de gang kunnen met dit project. Je kunt 1 of 2 avonden deelnemen. Na de trainingen kun je de persoonlijke favoriete muziek van iemand inzetten als zorg-hulp, geluksbrenger of hulpmotor van het brein. Je weet hoe je er achter komt wat welke muziek voor iemand belangrijk is. Je leert hoe je afspeellijsten kunt maken en die kan gebruiken.  En hoe je muziek kunt gebruiken door de dag heen als mantelzorger, kind of kleinkind van iemand die niet zo makkelijk meer buiten de deur komt.

De avonden zijn op woensdag 25 september en woensdag 9 oktober in ’t Lokaal .  Er is koffie en thee vanaf 19.15 en de training start om 19.30. De toegang is gratis. Het wordt een leuke avond met  een interactieve lezing en veel muzikale intermezzo’s door onder andere dorpsgenoot en muziekvrijwilliger Maarten Tros. Mocht je maar één van beide avonden aanwezig kunnen zijn dan kan dat ook.

Wij verwachten deze avonden een heel gevarieerd gezelschap.  Jongeren zijn net zo welkom als volwassenen, kleinkinderen zijn net zo welkom als bejaarden. Want muziek verbindt. Iedereen kan in zijn/haar leven baat hebben bij de inzichten die muziek-zorgexpert Ignar Rip ons komt brengen. En in Austerlitz zit veel muziek, dus komt allen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met muziekvrijwilliger Maarten Tros : 06 54 90 68 60 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Austerlitz Zorgt voert momenteel projecten uit om ouderen en jongeren in ons dorp te verbinden. Dat doen we onder de titel “Austerlitz verbindt”. Dit muziekproject is het tweede project van Austerlitz Verbindt. Maarten Tros trekt dit project op vrijwillige basis en met medewerking van oudere en jongere vrijwilligers uit ons dorp. Het eerste project van Austerlitz is ‘Austerlitz tuiniert’. Dat is het schooltuinproject in samenwerking met de basisschool de Pirapoleon en oudere en jongere vrijwilligers uit ons dorp.

­